Gdzie przechowywać zimowe zapasy
Kiedyś piwnica, a teraz?
Domowe przetwory przywodzą na myśl smak letnich, soczystych owoców i warzyw. Przygotowywane według sprawdzonych receptur są doceniane szczególnie zimą. Jednak ich przechowywanie może stwarzać kłopot w przypadku, gdy nie dysponujemy piwnicą. Podpowiadamy, jakie inne miejsca w naszym domu sprawdzą się równie dobrze.
Niska temperatura i brak światła
Warunki panujące w piwnicy są idealne do stworzenia własnej, domowej spiżarni. Niska temperatura oraz niewielka ilość światła sprawiają, że żywność dłużej pozostaje świeża. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przechowywać słoików w kuchni, bądź innym pomieszczeniu w mieszkaniu. Dzięki temu łatwiej nam będzie kontrolować świeżość przetworów, gdyż będą zawsze pod ręką. Pamiętajmy o tym, aby temperatura w wyznaczonym przez nas miejscu była dodatnia, najlepiej poniżej 10 stopni Celsjusza. Konfitury, dżemy, powidła możemy przetrzymywać w nieco cieplejszych warunkach. Należy również zadbać o przewiewność, co zapobiegnie rozprzestrzenianiu się bakterii i pleśni. Dodatkowe zacienienie pozwoli zachować wartości odżywcze oraz kolor dżemów i sosów.
Niska temperatura w piwnicy oraz niewielka ilość światła sprawiają, że żywność dłużej pozostaje świeża
Szafki kuchenne
Aby zapewnić naszym zimowym zapasom idealne warunki w kuchni, należy wybrać szafki oddalone od piekarnika i kuchenki, a także miejsc nasłonecznionych. Najlepsze będą te, znajdujące się po stronie okna, gdyż zimą zagwarantują niższą temperaturę. Upewnijmy się, że ich budowa zapewnia stały dopływ powietrza. Świetnym rozwiązaniem są ażurowe drzwiczki o niewielkim prześwicie, które zapobiegną dostawaniu się zbyt dużej ilości światła. Należy również zadbać o nienaganną czystość wnętrza szafki, a także opróżnić ją z innych produktów. Dzięki temu zyskamy pewność, że nie rozwinął się tam żadne bakterie.
Aby zapewnić naszym zimowym zapasom idealne warunki w kuchni, należy wybrać szafki oddalone od piekarnika i kuchenki
W szafie, pod łóżkiem, na balkonie
Słoiki z przetworami możemy przetrzymywać w dowolnym miejscu, pamiętając jednak o zachowaniu niezbędnych warunków. Górne półki w szafie, czy też wolna przestrzeń pod łóżkiem często są niewykorzystywane. Wystarczy umieścić tam dodatkowe pojemniki, dzięki którym z łatwością będziemy mogli sięgać po wybrane produkty. Warto także zastanowić się nad stworzeniem niewielkiego pomieszczenia gospodarczego, bądź spiżarni np. we wnęce pod schodami lub w rzadko użytkowanym pokoju. Dodatkowe regały oraz systemy przechowywania pomogą uporządkować przestrzeń. Ponadto możemy dostosować je do wielkości pomieszczenia oraz własnych potrzeb. Pamiętajmy, że doskonałym miejscem jesienią oraz wczesną wiosną jest także balkon. Drewniane skrzynki na przetwory będą nie tylko ich zabezpieczeniem, ale również ciekawym elementem dekoracyjnym.
O czym należy pamiętać:
1Przechowujmy przetwory w miejscach przewiewnych, chłodnych i zacienionych
2Przetwory w kuchni najlepiej ustawić w pustej szafce znajdującej się pod oknem
3Pudełka, skrzynki oraz pojemniki ułatwią nam przechowywanie i zarazem utrzymanie porządku