Czysta kuchnia
czyli kuchnia odporna na zabrudzenia
Kuchnia to z założenia miejsce, w którym powinien królować ład i porządek. Niestety podczas jedzenia i przygotowywania smacznych posiłków zdarzają się różne wypadki. Czasem na blacie rozleje się sok, innym razem brudna łyżka spadnie wprost na świeżo umytą podłogę, a nierzadko tłuszcz z rozgrzanej patelni rozpryśnie się na ścianie. Jak zatem urządzić kuchnię, by była odporna na zabrudzenia i łatwa do utrzymania w czystości?
Zaprojektuj kuchnię tak, aby łatwo usunąć ślady po rozlanym soku, czy tłuszczu z rozgrzanej patelni, który rospryśnie się na ścianie
Po pierwsze: ściany łatwe do umycia
Ściany w kuchni są bardzo narażone na powstawanie plam. Szczególnie dotyczy to obszaru w pobliżu kuchenki i zlewozmywaka. Aby uniknąć trwałych zabrudzeń warto wykafelkować część ściany pomiędzy kuchennym blatem a szafkami lub też pokryć ją innym łatwo zmywalnym materiałem: szkłem, metalem czy ceramiczną mozaiką. Decydując się na farby koniecznie trzeba wybrać produkty, które są odporne na szorowanie i mogą być myte przy użyciu wilgotnej ściereczki lub gąbki. Takie właściwości oferują popularne farby emulsyjne, a także – zdecydowanie bardziej trwałe i stylowe – farby lateksowe i ceramiczne.
część ściany pomiędzy kuchennym blatem a szafkami lub też pokryć ją innym łatwo zmywalnym materiałem: szkłem, metalem czy ceramiczną mozaiką.
Decydując się na farby koniecznie trzeba wybrać produkty, które są odporne na szorowanie i mogą być myte przy użyciu wilgotnej ściereczki lub gąbki
Po drugie: podłoga do kuchni
Podłoga w kuchni to kolejna przestrzeń, na której często i łatwo gromadzi się brud. Aby utrzymać ją w idealnej czystości najlepiej wybrać taki materiał nawierzchniowy, który jest odporny na zaplamienia, a do tego nie wymaga skompilowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Dobrym pomysłem są np. panele laminowane z zastosowaną płytą nośną o podwyższonej odporności na chłonięcie wilgoci. Taka nawierzchnia jest równie funkcjonalna, jak wciąż popularne w naszym kraju płytki ceramiczne, a zarazem bardziej oryginalna i elegancka.
Panele laminowane WINEO z zastosowaną płytą nośną o podwyższonej odporności na chłonięcie wilgoci świetnie nadają się do kuchni
Po trzecie: wyposażenie w wersji minimum
Ostatni punkt na drodze do doskonale higienicznej kuchni to jej wyposażenie. Warto pamiętać, że gładkie powierzchnie łatwiej jest utrzymać w czystości i trudniej wnika w nie brud, zatem kuchenne blaty i fronty szafek powinny być pozbawione zbędnej faktury i idealnie do siebie przylegać. Zamiast porowatego drewna lepiej postawić na lśniący granit czy nowoczesne laminaty, a emaliowany zlewozmywak zastąpić modelem kompozytowym lub wykonanym ze stali nierdzewnej. W przypadku sprzętu AGD i elementów dodatkowych (chlebak, pojemniki na produkty sypkie, słoiczki na przyprawy itp.) warto kierować się zasadą „im mniej, tym lepiej”. Wszelkie niepotrzebne i rzadko używane urządzenia warto schować w kuchennych szafkach, dzięki czemu nie będzie osiadał na nich kurz czy tłuszcz i nie będą one narażone na przypadkowe zabrudzenia.
Gładkie powierzchnie łatwiej jest utrzymać w czystości i trudniej wnika w nie brud, zatem kuchenne blaty i fronty szafek powinny być pozbawione zbędnej faktury i idealnie do siebie przylegać
Zamiast porowatego drewna lepiej postawić na lśniący granit czy nowoczesne laminaty, a emaliowany zlewozmywak zastąpić modelem kompozytowym lub wykonanym ze stali nierdzewnej
Wszelkie niepotrzebne i rzadko używane urządzenia warto schować w kuchennych szafkach, dzięki czemu nie będzie osiadał na nich kurz czy tłuszcz i nie będą narażone na przypadkowe zabrudzenia
1 Kafelki oraz farby lateksowe lub ceramiczne świetnie sprawdzą się na kuchennych ścianach
2 Podłoga w kuchni musi być odporna na zaplamienia i wilgoć
3 Jasne i gładkie powierzchnie łatwiej utrzymać w czystości